Açık Bilgi Nedir?
Açık bilgi, ifade edilebilen veya yazılabilen ve insanların
iletişim kurması kolay olan bilgi ve bilgidir. Örneğin, bir kişi bir sınıfa
kaydolduğunda veya bir kitap okuduğunda, açık bir bilgi alıyordur. Sözlü ve
sözlü olarak, birilerinin bilgisini ya da sözlerini ifade faizsiz kredi veren bankalaretmek,
açık çeşitliliğin bir başka örneğidir. Açık olan bilginin karşıtı, zımni
bilginin ya da iletişimin zor olduğu bilgidir. Hem açık hem de zımni bilgi ,
çalışma ve yaşamda önemli roller oynamaktadır.
Birisi açık bilgi kullandığında, ölçülmesi kolay olan
bilgiyi ifade ediyor veya anlıyor. Kitap bilgisi, görseller, sayılar ve
formüller her türlü açık bilgi türüdür. Günlük yaşam için bu tür bir bilgiye
ihtiyaç vardır çünkü insanların çalışmak ve otomobiller ve televizyonlar gibi
makineleri kullanmak için belirli becerilere ihtiyaçları vardır.
Tacit bilgisi, kolayca açıklanamayan bilgileri tanımlar. En
yaygın gizli bilgi, deneyimden toplanan bilgidir, bilgi sahibi olan kişi, neden
bir şey bildiğini açıklayamaz, hatta neden doğru olduğunu bile bilmez.
İmkansız görünse de, zımni ve açık bilgi çoğu zaman
birbirini aşıyor. Bir programcı, bir programın nasıl oluşturulacağını bilir ve
diğer insanlara aynı programlama dilini öğretebilir, ancak bilgisayarın nasıl
işlediğini ve gerçekte programı nasıl kullandığını tam olarak anlayamayabilir.
Bir ressam, birisine renklerin nasıl boyanacağını ve karıştırılacağını
öğretebilir, ancak birine sanatın nasıl yorumlanacağını öğretmeyi zor
bulabilir. Bu zımni alanların çoğu sadece kişisel deneyimlerden
kazanılmaktadır.
Birçok yazar, öğretmen ve işletmenin hedefi, gizli bilgileri
açık bilgilere dönüştürmektir. Konuyla ilgili kılavuzlar veya sınıflar
oluşturmak bunu yapar, ancak bir dönüşüm süreci de vardır. Birileri insanlara
zımni bilgi verebilse de, basit iletişim etkili olmayabilir.
Gömülü bilgiyi açıklığa kredisiz
borç paraçevirmek genellikle konu etrafında
kural koymayı gerektirir. Bunun bazı örnekleri profesyonel yiyecek
eleştirmenleri ve bir şeyin nasıl tadıldığını bilen, ancak bu tat bilgilerini
ölçülebilir kelimeler haline getirmede zorluk yaşayabilen gıda tadımcılarıdır.
Bunu hafifletmek için, ölçekler gıdaların tadı daha doğru ölçmek için
kullanılır, ancak tadın açık bir şekilde anlaşılması, yemek yeme ile ilgili
deneyimi tam olarak tanımlamaz.
Açık bilgi genellikle tecrübe ile bozulan kurallara
sahiptir. Açık bilginin, zımni bilginin doğduğu yer olduğunu bile
söyleyebiliriz. Bunun nedeni, bir kişinin kurallara dayalı bir makine veya
sistemi nasıl kurduğunu öğrenmesi, kuralların tam olarak ne anlama geldiği ile
aynı sistemi kurmanın daha iyi bir yolunu bulmasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder